sport és életmód

Gluteus maximus nem római császár

2018. szeptember 20. 16:59 - sport és életmód

hanem a nagy farizom

izomcsoportok_magyar3.jpg

Ahhoz,hogy tudd miért is edzel,meg kell ismerned legalább a főbb,magadon is könnyen tapintató és látható izmot,izomcsoportot.

Latin elnevezésük a musculus (izom),körülbelül 600-700 van belőlük. A csontokhoz nagy szakítószilárdságú inakkal kapcsolódnak az úgynevezett harántcsíkolt izomszövetből álló vázizmok. Azokat az inakat melyek nagy súrlódásnak vannak kitéve, (kézfej,tenyér,lábfej,talp ) ínhüvely véd.

Alapegysége az izomrost,melyet a kötőszövet fog össze izomnyalábokká,majd azokat izmokká. Az izmokat izompólyák burkolják,ebben futnak az erek és idegek

Megfelelő intenzitás,ismétlés,pihenő,táplálkozás hatására az izmok átmérője növekszik,szerencsére kétszer gyorsabban ,mint ahogy leépül. Aki régebben sportolt,örömmel konstatálhatja,milyen gyorsan épül vissza izomzata.

Az izmok működéséhez megfelelő oxigénellátásra van szükség,melyet a vérkeringés révén kapnak meg.Intenzívebb terheléskor,ha nem jut elég oxigén az izmokhoz,beindul a tejsavas erjedés,ez felelős az izomlázért (feszítő érzés). Az izomláz nem betegség,könnyebb tesmozgás hatására hamarább elmúlik.

Az izmok mérete nem feltétlenül arányos erejükkel, soha nem egyedül,hanem csoportosan működnek.Vannak úgynevezett "gyors" és vannak "lassú" vázizmok,melyek mozgási sebssége között akár tízszeres különbség is lehet .Ezen izmok aránya leginkább a terheléstől függ.

Néhány érdekesség.

Minden lépésnél körülbelül 200, nevetéskor 17,homlokunk ráncolásakor 43 izom mozdul meg.

A legapróbb szörtüszők több milliós miniatűr izmocskái hidegben összehúzódnak,ezért " áll égnek" a szőrőd.

Elsőre elég ennyi anatómia,később kicsit mélyebbre ásunk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tesid.blog.hu/api/trackback/id/tr9514158421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása