sport és életmód

Ádám és Éva

2018. szeptember 19. 16:59 - sport és életmód

csipetnyi élettan

 

man_woman2.jpg

Természetesen szinte mindannyian tisztában vagyunk az alapvető -nemi,magasságbeli,súly,alkati,stb.- különbségekkel,de vannak dolgok,amik segítenek meglátni a majdani összefüggéseket.Nézzük tehát.

A csontozatot tekintve a női kevésbé masszív,a medencecsont szélesebb és körkörösebb,a combcsontok feje így távolabb esik egymástól,ezért nem függőlegesek,hanem enyhén befelé ferdék.A gravitáció és a függőleges terhelés hatására több teher jut  a térdekre , ízületekre.Ha mindezekhez esetleg gyengébb szalagok,inak társulnak,gyakoribb a sérülés esélye.A férfiak csontsűrűsége ,inak,szalagok ereje nagyobb.

Az izomtömeg / testsúly arányában szintén a férfiak vezetnek ,a bevitt energiájuk nagyobb részét az izmokra fordítják,míg a nőknél ez az energia legtöbbször zsír formájában rakódik le. A nagyobb izomtömeghez nagyobb testtömegű tesztoszteron hormon tartozik.Serdülő korú fiúknál a szint megugrik,beindul az izomszövetek gyarapodása,ami aztán a 40-es évektől csökkenni kezd. Férfiak szervezetében átlagban 10x annyi tesztoszteron termelődik,mint a nőkben,ezért is nehéz a hölgyeknek a férfiakéhoz hasonló izomtömeget felépíteni.

A testalkatot igencsak meghatározó zsírszövetek a női szervezetben az ösztrogén hormon hatására fenék,comb csípő tájékon jelennek meg,majd később a hason és hasüregben.Az elhízottak,és a súlyosan elhízottak (főleg hastájékon) komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.

Az emésztés ,a táplálék útja a hölgyeknél lassabb,ami nagyrészt az emésztőrenszeri különbségeknek tudható be.(kisebb gyomor,hosszabb vastagbél )

A tüdő térfogat / testtömeg tekintetében is a férfiak vezetnek,és ha hozzávesszük a nagyobb szivet (magasabb vörösvérsejtszámhoz magasabb hemoglobin szint) máris megértjük,miért jobb az oxigénszállító képességük.Jobb oxigénszállítás hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek ,jobbak a véralvadási tényezők,és nagyobb a fájdalomtűrés.

A női szív kisebb,viszont átlagban gyorsabban ver, erei vékonyabbak ,szűkebbek mint a férfiaknak.

A női érzékszervek kifinomultabbak. A szagokat  előbb észlelik, és jobban megkülönböztetik,többek között érzékelik a tesztoszteron nevű férfi hormon jelenlétét.(párválasztás)

A nők fájdalomküszöbe alacsonyabb,hamarabb megérzik a fájdalmat,mert lényegesen több fájdalomreceptoruk.

A női bőr vékonyabb,ami sajnos az életkor előrehaladtával - az ösztrogénszint csökkenés és a feszességért felelős kollagén lassuló termelődése miatt- még vékonyabbá válik.

A nőknek több alvásra van szükségük, agyuk fáradékonyabb,viszont a világ legtöbb országában tovább élnek férfi társaiknál. 

Ennyit dióhéjban mára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tesid.blog.hu/api/trackback/id/tr1414159949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása