sport és életmód

Go for it ...

2018. szeptember 22. 08:59 - sport és életmód

szépség és erő

Anllela Sagra,ez a fantasztikus kolumbiai lány 24 éves koráig nem akármilyen modell volt,majd beleszeretett a fitneszbe ... Sok milliós követő tábora lett,feltétlenül nézd meg ezt a szuper motivációs videót .

 

Szólj hozzá!

Gluteus maximus nem római császár

2018. szeptember 20. 16:59 - sport és életmód

hanem a nagy farizom

izomcsoportok_magyar3.jpg

Ahhoz,hogy tudd miért is edzel,meg kell ismerned legalább a főbb,magadon is könnyen tapintató és látható izmot,izomcsoportot.

Latin elnevezésük a musculus (izom),körülbelül 600-700 van belőlük. A csontokhoz nagy szakítószilárdságú inakkal kapcsolódnak az úgynevezett harántcsíkolt izomszövetből álló vázizmok. Azokat az inakat melyek nagy súrlódásnak vannak kitéve, (kézfej,tenyér,lábfej,talp ) ínhüvely véd.

Alapegysége az izomrost,melyet a kötőszövet fog össze izomnyalábokká,majd azokat izmokká. Az izmokat izompólyák burkolják,ebben futnak az erek és idegek

Megfelelő intenzitás,ismétlés,pihenő,táplálkozás hatására az izmok átmérője növekszik,szerencsére kétszer gyorsabban ,mint ahogy leépül. Aki régebben sportolt,örömmel konstatálhatja,milyen gyorsan épül vissza izomzata.

Az izmok működéséhez megfelelő oxigénellátásra van szükség,melyet a vérkeringés révén kapnak meg.Intenzívebb terheléskor,ha nem jut elég oxigén az izmokhoz,beindul a tejsavas erjedés,ez felelős az izomlázért (feszítő érzés). Az izomláz nem betegség,könnyebb tesmozgás hatására hamarább elmúlik.

Az izmok mérete nem feltétlenül arányos erejükkel, soha nem egyedül,hanem csoportosan működnek.Vannak úgynevezett "gyors" és vannak "lassú" vázizmok,melyek mozgási sebssége között akár tízszeres különbség is lehet .Ezen izmok aránya leginkább a terheléstől függ.

Néhány érdekesség.

Minden lépésnél körülbelül 200, nevetéskor 17,homlokunk ráncolásakor 43 izom mozdul meg.

A legapróbb szörtüszők több milliós miniatűr izmocskái hidegben összehúzódnak,ezért " áll égnek" a szőrőd.

Elsőre elég ennyi anatómia,később kicsit mélyebbre ásunk.

 

Szólj hozzá!

Ádám és Éva

2018. szeptember 19. 16:59 - sport és életmód

csipetnyi élettan

 

man_woman2.jpg

Természetesen szinte mindannyian tisztában vagyunk az alapvető -nemi,magasságbeli,súly,alkati,stb.- különbségekkel,de vannak dolgok,amik segítenek meglátni a majdani összefüggéseket.Nézzük tehát.

A csontozatot tekintve a női kevésbé masszív,a medencecsont szélesebb és körkörösebb,a combcsontok feje így távolabb esik egymástól,ezért nem függőlegesek,hanem enyhén befelé ferdék.A gravitáció és a függőleges terhelés hatására több teher jut  a térdekre , ízületekre.Ha mindezekhez esetleg gyengébb szalagok,inak társulnak,gyakoribb a sérülés esélye.A férfiak csontsűrűsége ,inak,szalagok ereje nagyobb.

Az izomtömeg / testsúly arányában szintén a férfiak vezetnek ,a bevitt energiájuk nagyobb részét az izmokra fordítják,míg a nőknél ez az energia legtöbbször zsír formájában rakódik le. A nagyobb izomtömeghez nagyobb testtömegű tesztoszteron hormon tartozik.Serdülő korú fiúknál a szint megugrik,beindul az izomszövetek gyarapodása,ami aztán a 40-es évektől csökkenni kezd. Férfiak szervezetében átlagban 10x annyi tesztoszteron termelődik,mint a nőkben,ezért is nehéz a hölgyeknek a férfiakéhoz hasonló izomtömeget felépíteni.

A testalkatot igencsak meghatározó zsírszövetek a női szervezetben az ösztrogén hormon hatására fenék,comb csípő tájékon jelennek meg,majd később a hason és hasüregben.Az elhízottak,és a súlyosan elhízottak (főleg hastájékon) komoly egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.

Az emésztés ,a táplálék útja a hölgyeknél lassabb,ami nagyrészt az emésztőrenszeri különbségeknek tudható be.(kisebb gyomor,hosszabb vastagbél )

A tüdő térfogat / testtömeg tekintetében is a férfiak vezetnek,és ha hozzávesszük a nagyobb szivet (magasabb vörösvérsejtszámhoz magasabb hemoglobin szint) máris megértjük,miért jobb az oxigénszállító képességük.Jobb oxigénszállítás hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek ,jobbak a véralvadási tényezők,és nagyobb a fájdalomtűrés.

A női szív kisebb,viszont átlagban gyorsabban ver, erei vékonyabbak ,szűkebbek mint a férfiaknak.

A női érzékszervek kifinomultabbak. A szagokat  előbb észlelik, és jobban megkülönböztetik,többek között érzékelik a tesztoszteron nevű férfi hormon jelenlétét.(párválasztás)

A nők fájdalomküszöbe alacsonyabb,hamarabb megérzik a fájdalmat,mert lényegesen több fájdalomreceptoruk.

A női bőr vékonyabb,ami sajnos az életkor előrehaladtával - az ösztrogénszint csökkenés és a feszességért felelős kollagén lassuló termelődése miatt- még vékonyabbá válik.

A nőknek több alvásra van szükségük, agyuk fáradékonyabb,viszont a világ legtöbb országában tovább élnek férfi társaiknál. 

Ennyit dióhéjban mára.

 

Szólj hozzá!

Minden kezdet egyszerű

2018. szeptember 18. 17:00 - sport és életmód

ha tudod mit kell tenned

Elképesztően sok  információ zúdul mindannyiunkra,éppen ezért nem nevezhető szokatlannak, a tanácstalan egyhelyben topogás.Néha képtelenek vagyunk szelektálni,megkülönböztetni a hasznosat az annak tűnőtől.

Néhány dolgot már helyre tettél magadban,körvonalazódik benned,mit is szeretnél. Már bizonyára belenéztél valahol egy hatalmas tükörbe, vagy egy utcai kirakatban mustráltad végig - nem mindig elégedetten- önmagad.  Jön a nyár,a strand meg az új ruhák,na meg persze ne nézzen már ki jobban a barátom,vagy barátnőm nálam.

Este lefekvés előtt még ábrándozol egy kicsit,és ha szerencsés vagy,akár már az újjávarázsolt önmagaddal álmodod meg életed legforróbb tengerparti vakációját. Aztán egyszer csak megszólal az ébresztőd,az a mocsok...pont a legrosszabbkor,naná,hogy a legrosszabbkor.

Zuhany öltözködés,kávé,esetleg reggeli. Atya világ,sietnem kell,meló,suli,kinek mi. Zötyögsz a buszon,akaratlanul is mustrálgatsz néhány utastársat,elszörnyűlködsz,vagy éppen elolvadsz a gyönyörűségtől.

Basszus,ha hazaértem ráguglizok erre-arra,elkezdem végre. Felhívom a barátnőm,barátom,aztán jól elkezdjük együtt.Telefon kicseng...Szia,sajnos nekem erre most nincs időm,tudod....meló,suli,család,kinek mi.

Egy kicsit kétségbe estél mert cserben hagyottnak érzed magad,tábla csoki ,üveg sör,óriás pizza,fagyi be. Fekvés,álom,mosolygás reggeli ébresztő ...

És ez így megy napról napra.Gáz,extra gáz a halógató szöszmötölés,nem való hozzád. Itt az ideje rendbetenni a tested,lelked,munkád,iskolád,és még hosszú a sor mi mindent kell rendbetenni.

Segítek,mert kedvellek.

Az ész,értelem azt mondja értsd meg a dolgokat,majd lelkesedj,és az így kapott energiával láss hozzá a tested lelked életed formálásához.Tudom,most újabb káoszt érzel,mert ólomsúllyal tör rád az ismeretlen végtelensége.

Ne félj,egyszerűbb mint gondolnád.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása